Zelf Chicarrón maken, hoe doe je dat? Voor dit recept gebruiken we een stuk buikspek met zwoerd.
Wat is zwoerd? Het zwoerd is de buitenste harde laag die aan het (buik)spek van een varken vastzit, oftewel de huid.
In dit recept leggen we precies uit hoe je zelf Chicarrónes kunt bakken.
Instructies – bereidingstijd ca. 2,5 uur
- Snijd het stuk buikspek met zwoerd in lange dunne (speklap size) repen, dikte zelf te bepalen
- Kook de spek repen in een ruim gevulde pan met water en voeg hieraan het zout toe
- Laat de repen ca. 40 min doorkoken, giet daarna goed af en leg de lappen op een keukenpapier uit en dep af
- Leg de spekrepen na het uitlekken direct gesorteerd op een ovengrillrooster, en laat deze eerst afkoelen
- Verwarm de oven voor, en zet het rooster in de oven. laat 1 uur “indrogen” op 80ºC graden heteluchtstand
- Bereid een pan of frietpan met ruime olie erin voor zodat je hem straks alleen nog maar aan hoeft te zetten
- Wanneer het spek uit de oven klaar is, verdeel je het in mooi te bakken porties
- Frietpan/Pan op 200ºC? Bak dan de porties voorzichtig gaar tot een mooie licht bruine kleur
- (!) let op: houd de deksel gesloten tijdens het bakken en blijf tussendoor de kleur checken
- Eventueel een 2e keer bakken is mogelijk, let alleen op dat het vlees niet verbrand!
- Laat vervolgens de spekrepen uitgesorteerd op een keukenpapiertje uitlekken.
- Serveer met vers gemaakte guacamole en klaar is jouw eigengemaakte snack
Eet smakelijk!