Voor de perfecte bereiding van vlees zorg je dat je de barbecue op de juiste manier hebt aangestoken. Er zijn ook verschillende methodes van barbecueën zoals direct vuur, indirect vuur met een drip pan en indirect vuur met een plate setter. Hier lees je alles over het aansteken van de barbecue!

Onderdelen van de barbecue correct plaatsen

Zorg voor een lege en schone barbecue.
Pak de binnenbak erbij en het kleine kolenrooster
Plaats de binnenbak zodat de gleuf van de binnenbak aansluit bij het schuifje van de barbecue
Plaats het kleine ronde kolenrooster op de bodem van de binnenbak

Aansteken van de barbecue

Schud een ruime hoeveelheid kolen in de barbecue, gebruik eventueel handschoenen tegen vieze handen
Pak een houtnestje en steek deze aan
Plaats het brandende houtnestje in het midden tussen de kolen
Bedek het nestje met kolen
Zet het onderste schuifje helemaal open voor maximale luchttoevoer
Zet het bovenste schuifje ook helemaal open

Des te verder de schuifjes openstaan, des te meer lucht er door de barbecue heen gaat, des te warmer die zal worden.

Sluit de schuifjes een beetje om de temperatuur te stabiliseren
Oefening baart kunst; je leert vanzelf op de juiste manier te spelen met de schuifjes om een bepaalde temperatuur te bereiken en te behouden

Temperatuur reguleren tijdens het barbecueën

Je kunt tussen het barbecueën door de temperatuur altijd laten dalen of op laten lopen door middel van de luchttoevoer te dichten of open te zetten.

Neem de tijd!

Het advies is om de barbecue minimaal 30 minuten voor gebruik aan te steken. Gun de barbecue de tijd om op temperatuur te komen na het aansteken. Bij grotere modellen zal het iets langer duren. Het is belangrijk dat de temperatuur een tijdje stabiel is zodat die niet snel zakt als de deksel opengaat. Let op dat de temperatuur wat sneller zal dalen bij een wat kleinere barbecue dus laat die goed op temperatuur komen.

Blokje rookhout gebruiken

Eventueel kun je een blokje rookhout toevoegen als de kolen heet zijn, hierdoor geef je jouw vlees extra smaak mee, afhankelijk van het soort rookhout.

Kies optioneel een blokje rookhout naar wens
Plaats het blokje een beetje aan de zijkant op de hete kolen

Direct vuur met alleen het grillrooster

Dit is de meest voorkomende vorm van barbecueën, je gaat het vlees bereiden op een grillrooster met direct vuur.

Er zit alleen een grillrooster tussen het vuur en het vlees

Indirect vuur met een plate setter

Indirect vuur met een plate setter gebruik je onder andere bij het bereiden van een angus picanha. Er zit dan een stenen plaat tussen het vuur en het grillrooster zodat het vlees indirect verwarmd wordt.

Het vlees komt niet in contact met het vuur

Indirect vuur met een drip pan

Indirect vuur met een drip pan gebruik je onder andere bij het bereiden van spareribs en belly ribs. Heb je geen drip pan dan kun je ook een aluminium schaal gebruiken zoals we laten zien in de vierde foto.

Plaats de drip pan in de barbecue
Vul de drip pan met heet water
Bovenop de drip pan plaats je zoals normaal het grillrooster
Bonustip: gebruik een aluminium schaal als je geen drip pan hebt

Tip om het vastplakken van vlees te voorkomen

Snij een aardappel door de helft en prik met een vork in de schil. Smeer het rooster van de barbecue in met de open aardappel en je zult merken dat vlees minder zal vastplakken.