Onze Belly Ribs zijn afkomstig uit het buikgedeelte van het varken en hebben iets langere ribben dan de babyback ribs. Het super malse vlees is super lekker om af te kluiven! Deze belly ribs zijn perfect voor een low&slow garing op de barbecue maar ook voor een bereiding in de oven. In dit recept gaan we je laten zien hoe je ze perfect kan klaarmaken op de barbecue.
Ontdooien van de belly ribs
Laat de belly ribs de avond van tevoren ontdooien in de koelkast. Bekijk onze tips voor het ontdooien van vlees zodat je dit op de optimale manier kunt doen.
Belly ribs marineren
In de ochtend ga je de belly ribs alvast marineren. Voordat je dit gaat doen dep je even het vlees af met keukenpapier. Smeer de ribben in met olijfolie en bestrooi alle zijden met kruiden naar wens. Bijvoorbeeld de Hot & Smokey Rub, Pork & Ribs Rub of de BBQ Rub van Aad die we in dit recept gebruiken! Na het marineren laat je het minstens 1 uur intrekken in de koelkast.







Na het marineren zet je de ribben minstens 1 uur in de koelkast.
Belly ribs op kamertemperatuur laten komen
Haal de ribben een uur van tevoren uit de koeling zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen, dit is belangrijk voor een gelijkmatige garing van het vlees. Als het vlees koud is dan zal de temperatuur minder snel tot de kern komen en moet je de buitenkant extra garing geven om tot een goede kerntemperatuur te komen. Dit gaat ten koste van de malsheid van het product. Oftewel neem de tijd en laat het vlees eerst op kamertemperatuur komen.
Aansteken van de barbecue
Om de belly ribs zo goed mogelijk te bereiden is het belangrijk om de barbecue op de juiste manier aan te steken. Bekijk onze tips voor het goed aansteken van een barbecue. Voor het bereiden van belly ribs gebruiken we indirecte hitte en een drip pan. Steek de barbecue aan en verwarm tot de barbecue een dome temperatuur heeft van 125°C graden. Houd de luchtgaten in de gaten en speel hiermee totdat de temperatuur constant blijft.




Leg de belly ribs op de barbecue
Als de barbecue goed op temperatuur is en ook stabiel blijft op 125°C graden dan mogen de ribben op de barbecue. Leg de bevleesde kant van de ribben naar boven. Zorg dat je regelmatig de barbecue in de gaten houdt zodat de temperatuur niet boven de 150°C graden komt. Mocht de temperatuur schommelen kun je spelen met de luchtgaten om te verwarmen of iets af te koelen. Tijdens het garen spray je ieder half uur water op de ribben (of appelazijn verdund met 50% water). Je laat de ribben ongeveer 2 uur garen.


Belly ribs inpakken met aluminiumfolie en verder garen
Na 2 uur gegaard te hebben gaan de belly ribs even van de barbecue af om ingepakt te worden met aluminiumfolie. Desgewenst kun je op dit moment een lak toevoegen, bijvoorbeeld onze Sweet Alabama lak of Black Mamba lak.





Eenmaal ingepakt (met of zonder lak) gaan de belly ribs terug op de barbecue van ongeveer 140°C. Deze stap kun je eventueel ook in de oven doen op een heteluchtstand van 140°C. Je laat het vlees nog ongeveer 1 uur doorgaren totdat de ribben een kerntemperatuur hebben bereikt van 95°C. We raden aan een goede thermometer te gebruiken om zeker te zijn van een perfect resultaat. Je prikt met de thermometer door de aluminiumfolie heen om de temperatuur te meten.
De garing is niet alleen afhankelijk van de temperatuur. Je kan bij een meting van de temperatuur bij +/- 95°C graden ook voelen door met de thermometer in het vlees te prikken. Als je tijdens het insteken bijna geen weerstand voelt, dan is het vlees goed gaar!
Genieten van de belly ribs!
Na het bereiken van een kerntemperatuur van 95°C graden mogen de ribben van de barbecue af (of uit de oven). Dan is het alleen nog een kwestie van aansnijden en genieten! Let op voor de stukjes knars/kraakbeen die aan het uiteinde van de buik ribben zitten, deze kun je niet eten.


Producten uit dit recept
Voor de bereiding van dit recept heb je deze VleesFanaat producten nodig.
Vlees
Kruiden naar keus
Optionele lak