Crispy Pork Belly, iets wat iedereen wel eens zou willen maken én vooral proeven! Dit is écht een delicatesse als je het op de juiste manier bereid. Deze crispy pork belly wordt gemaakt van buikspek met zwoerd. Buikspek is een super mooi stuk vlees waar je veel kanten mee op kunt qua bereiding maar ook qua smaak. In dit recept leggen we jou stap voor stap uit hoe je Crispy Pork Belly maakt als een échte VleesFanaat en BBQ liefhebber!

Instructies

*Voorbereiding:  1 dag vooraf ca. 30 min

  • Controleer of het zwoerd goed/mooi schoon is
  • Je kunt eventueel het
  • zwoerd nog een keer schoon schrapen met een mesje
  • Prik het zwoerd overal goed in met een vleesprikker of houten stokje
  • Snijd vervolgens de vleeskant in tot “hap” bare blokjes ( niet helemaal doorsnijden )
  • Bestrooi alléén de vleeskant royaal in met jouw gewenste BBQ rub
  • Leg het vlees met de bevleesde kant op een bordje
  • Wrijf het zwoerd vervolgens lichtjes in met wat fijn keukenzout
  • Laat het vlees onafgedekt een nacht in de koeling staan zodat het goed in kan drogen

*Bereidingsdag ca. 2-2,5 uur

  • Haal het stuk buikspek zo vroeg mogelijk voordat je hem gaat bakken uit de koelkast
  • Laat het buikspek minimaal 3-4 uur vooraf op kamertemperatuur komen
  • Bereid de barbecue voor op indirect vuur en steek hem aan tot 125°C dome temperatuur
  • Schraap het zout van het zwoerd af en dep het zwoerd droog met keukenpapier
  • Strijk of dep vervolgens héél lichtjes wat witte azijn op het zwoerd
  • BBQ op temperatuur? Leg het buikspek in het midden op het grillrooster, sluit het deksel
  • Meet tussendoor de kerntemperatuur of stop er een draadloze thermometer in
  • Doorgaren tot >85°C graden kerntemperatuur.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op Hetelucht/grill combi bij 250°C graden
  • Kerntemperatuur van het buikspek bereikt? Haal hem van de BBQ af
  • Vervolgens maak je een kuip/boot van aluminiumfolie waar het spek in past
  • TIP: Zorg ervoor dat je de hoeken goed dicht vouwt zodat het sap niet weg kan lopen
  • Verdeel onderin het bakje een klein laagje vloeibare Blueband en wat bruine suiker
  • Leg vervolgens het buikspek met de vleeskant naar beneden in het bakje
  • Zorg ervoor dat het spek goed in het bakje past en laat de zwoerd kant vrij en open
  • Oven voorverwarmd? Zet vervolgens het aluminium bakje in het midden in de oven
  • (!) Blijf bij de oven en check door het raam hoe de garing verloopt ( 15-30 min)
  • Wanneer het zwoerd mooie bubbels krijgt gaat het de goede kant op
  • Laat het spek doorgaren tot jij vind dat het de juiste kleur heeft
  • Klop tussendoor eens met je nagel op het zwoerd om het krokantje te beoordelen
  • Haal het spek op tijd uit de oven en zorg dat het zwoerd niet aanbrand
  • (!) Pas op wanneer je het bakje uit de oven haalt, het sap is heet!
  • Haal daarna het spek voorzichtig uit het bakje en leg omgekeerd op een snijplank
  • Het is makkelijker om het spek aan te snijden als het zwoerd onderop ligt
  • Snijd het spek vervolgens meteen aan volgens de blokjes die je hebt ingesneden
  • Keer de rest van het vlees na het aansnijden weer om zodat het zwoerd crispy blijft

Eet smakelijk!