Ontdooien van de lamsbout

Laat de lamsbout de avond van tevoren ontdooien in de koelkast. Bekijk onze tips voor het ontdooien van vlees zodat je dit op de optimale manier kunt doen.

Marineren van de lamsbout

In de ochtend ga je de lamsbout alvast marineren. Voordat je dit gaat doen dep je even het vlees af met keukenpapier. Je gaat de lamsbout marineren volgens de instructies hieronder en daarna laat je het zo’n 5-8 uur intrekken in de koelkast.

Ontdooide lamsbout uitpakken
De ontdooide lamsbout uitpakken
Lamsbout marineren gaatjes prikken
Leg de lamsbout in een schaal en prik er met een mes gaatjes in
Smeer het vlees in met olie
Lamsbout bestrooien met kruiden
Strooi de gewenste kruidenmix aan alle zijden van de lamsbout en meng het met de olijfolie

Na het marineren zet je de schaal in de koelkast voor 5-8 uur.

Lamsbout op kamertemperatuur laten komen

Haal het vlees een uur van tevoren uit de koeling zodat het op kamertemperatuur kan komen, dit is belangrijk voor een gelijkmatige garing van het vlees. Als het vlees koud is dan zal de temperatuur minder snel tot de kern komen en moet je de buitenkant extra garing geven om tot een goede kerntemperatuur te komen. Dit gaat ten koste van de malsheid van het product. Oftewel neem de tijd en laat het vlees eerst op kamertemperatuur komen.

Inpakken van de lamsbout met aluminiumfolie

Als de lamsbout op kamertemperatuur is kun je ‘m inpakken met aluminiumfolie.

Lamsbout inpakken met aluminiumfolie

Aansteken van de barbecue

Om de lamsbout zo goed mogelijk te bereiden is het belangrijk om de barbecue op de juiste manier aan te steken. Bekijk onze tips voor het goed aansteken van een barbecue. Voor het bereiden van de lamsbout gebruiken we indirect vuur in combinatie met een drip pan. Om onze lamsbout goed te kunnen bakken zorg je voor een dome temperatuur van ca. 125-150°C graden.

Leg de ingepakte lamsbout op de barbecue

Als de barbecue goed op temperatuur is mag de lamsbout op de barbecue.

Bakken van de lamsbout

Als de barbecue goed op temperatuur is dan zal het bakken (afhankelijk van je barbecue) ongeveer 3 uur duren. We raden het aan een goede thermometer te gebruiken tijdens het barbecueën om zeker te zijn van een perfect resultaat. Voor een medium-rare bereiding zorg je voor een kerntemperatuur van ongeveer 55-60°C.

Lamsbout even laten rusten

Voor de beste smaakbeleving laat je de lamsbout na het bakken 10-15 minuten rusten. Dit zorgt ervoor dat de heerlijke sappen in het vlees blijven zitten. Leg de lamsbout in een schaal onder een dekentje van aluminiumfolie.

Lamsbout in glazen schaal
Leg de lamsbout in een schaal
Lamsbout laten rusten onder aluminiumfolie
Losjes afdekken met aluminiumfolie

Snijden van de lamsbout

Na het rusten kan de lamsbout gesneden worden. Eerst snij je een paar plakken af totdat je bij het bot komt, daarna snij je het bot eruit volgens de foto hieronder. Nu dat het bot eruit is kun je mooie plakken snijden van het vlees.

Bot uit de lamsbout snijden
Mes aanzetten tegen het bot aan
Lamsbout snijden in plakjes
Mooie porties snijden van de lamsbout

Lamsbout snijden in plakken

  • Eet smakelijk!