Bellyribs van de barbecue, altijd een goed idee als je het ons vraagt. Deze keer gaan we een spicy variant uitproberen met sriracha. Deze keer gebruiken we niet de sparerib maar de bellyrib, deze zijn afkomstig uit het buikgedeelte van het varken en hebben iets langere ribben dan de babyback ribs. Het super malse vlees is echt lekker om af te kluiven! Deze belly ribs zijn perfect voor een low&slow garing op de barbecue maar ook voor een bereiding in de oven. Mocht je het met spareribs willen proberen kan dit recept natuurlijk ook gevolgd worden. Heerlijk malse Sriracha bellyribs van de barbecue met een honing marinade, daar loopt het water toch van in de mond? Het resultaat; een heerlijke combinatie van een zoetje en een pitje, sowieso het proberen waard!
Instructies – bereidingstijd ca. 4 uur
(15 min) Voorbereiding in de ochtend -> Meng alle droge specerijen voor de kruidenmix
- Zorg ervoor dat het binnenvlies van de ribjes af is
- Bestrooi de ribben royaal met de droge kruidenmix, alle zijdes bedekken en ook de randjes
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen en minstens 4-5 uur marineren, afgedekt op het aanrecht
- Bereid in de middag barbecue voor om op indirect vuur te garen
- Steek de BBQ aan 4 uur voordat je wil gaan eten > dome temperatuur van ca.125 ºC graden
- BBQ op temperatuur? Leg de ribben met de vleeskant naar boven in het midden op het rooster, sluit het deksel
- Meet tussendoor je bellyrib, of stop er een draadloze thermometer in.
- TIP: blijf bij je barbecue in de buurt en houd de dome én kerntemperatuur in de gaten
- Meng alle “natte” ingrediënten voor de lak saus en roer goed door elkaar
- Bij een kerntemperatuur van 65ºC graden haal je de bellyrib van de barbecue
- Lak alle zijdes van de bellyrib goed af met de saus en pak vervolgens de bellyrib in met aluminiumfolie als een pakketje
- Leg het bellyrib pakket terug op de barbecue en laat doorgaren tot 95 ºC graden kerntemperatuur
- Kerntemperatuur bereikt? Haal de bellyrib van het rooster en pak het pakketje voorzichtig uit!(!) let op
- Garneer de sriracha bellyrib eventueel af met wat gehakte bieslook en serveer eventueel nog wat sriracha mayo erbij
Eet smakelijk!