De Runderhaas, gesneden uit de hele haas van het rund. De runderhaasjes die je bij ons kunt bestellen zijn afkomstig uit het meest malse stuk vlees wat er bestaat uit het rund. Alleen de beste runderhazen worden uitgezocht om de gewenste porties uit te snijden. In dit recept gaan we een runderhaas bereiden in de koekenpan.

Ontdooien van runderhaas

Laat de runderhaas de avond van tevoren ontdooien in de koelkast. Bekijk onze tips voor het ontdooien van vlees zodat je dit op de optimale manier kunt doen.

Runderhaas op kamertemperatuur laten komen

Haal de runderhaas een uur van tevoren uit de koeling zodat het op kamertemperatuur kan komen, dit is belangrijk voor een gelijkmatige garing van het vlees. Als het vlees koud is dan zal de temperatuur minder snel tot de kern komen en moet je de buitenkant extra garing geven om tot een goede kerntemperatuur te komen. Dit gaat ten koste van de malsheid van het product. Oftewel neem de tijd en laat het vlees eerst op kamertemperatuur komen.

Kruiden van de runderhaas

Net voordat je het vlees gaat bakken haal je het uit de verpakking. Dep alle zijden af met keukenpapier en bestrooi alle zijden met kruiden naar wens, bijvoorbeeld de Cayun Style of Boombastic Mix. Zout en peper kan ook!

De ontdooide runderhaas uitpakken
Even deppen met keukenpapier na het ontdooien
Kruiden naar wens, of gewoon zout en peper!
De gekruide runderhaas is klaar om gebakken te worden in de pan!

Koekenpan verwarmen op hoog vuur

Verwarm een koekenpan op hoog vuur met ongeveer 75g (room)boter erin. Laat de boter smelten en blijf met de pan walsen zodat de boter gelijkmatig warm wordt. Je blijft walsen met de pan totdat de boter niet meer schuimt/opborrelt.

Doe een flink stuk boter in de pan
Gebruik een spatel om de boter te smelten
Wals de pan zodat de boter gelijkmatig warm wordt
Blijf walsen totdat de boter niet meer schuimt/borrelt

Runderhaas bakken in de koekenpan

Leg de runderhaas rustig in de pan met hoog vuur. Leg ‘m van je af zodat de hete boter niet tegen je aan kan spetteren. Door te beginnen op hoog vuur krijgt het vlees een mooi bruin korstje. Schuif de runderhaas na enkele seconden in de pan op een andere plek en zet het vuur middelhoog. Af en toe de runderhaas verplaatsen totdat die klaar is om te draaien.

Leg de runderhaas rustig in de pan, van je af zodat de hete boter niet op je kan spetteren
Ziet er goed uit, tijd om te draaien

Bak de eerste zijde en draai de runderhaas om. De andere zijde ga je ook bakken (de exacte tijd is afhankelijk van de hitte van de boter). Herhaal dit proces een aantal keer tot de gewenste kleur.

Even omdraaien
Blijf regelmatig keren totdat de juiste kerntemperatuur is bereikt

We raden aan een goede thermometer te gebruiken tijdens het bakken om zeker te zijn van een perfect resultaat. Voor een medium-rare bereiding gaar je het vlees tot een kerntemperatuur van 50-55°C graden.

Voor een medium-rare bereiding gaar je tot een kerntemperatuur van 50-55°C graden
Eventueel boter over de runderhaas gieten

Runderhaas even laten rusten

Na het bakken laat je de runderhaas even rusten. Dit zorgt ervoor dat de heerlijke sappen in het vlees blijven zitten. Je kunt de runderhaas op een bord leggen en losjes afdekken met aluminumfolie.

Eet smakelijk!

Producten uit dit recept

Voor de bereiding van dit recept heb je deze VleesFanaat producten nodig.

Vlees

Kruiden naar keus