Kalfstournedos gebakken in de koekenpan

Onze Kalfstournedos worden gesneden van de kalfshaas. Deze kalfstournedos zijn heerlijk mals, hebben een fijne structuur en worden als erg zacht en mals ervaren. Dit komt omdat het stukje vlees vrijwel géén bindweefsel bevat en ook een mager stukje vlees is. In dit recept gaan we laten zien hoe je ze heerlijk kan bakken in de koekenpan.

Ontdooien van de kalfstournedos

Laat de kalfstournedos de avond van tevoren ontdooien in de koelkast. Bekijk onze tips voor het ontdooien van vlees zodat je dit op de optimale manier kunt doen.

Kalfstournedos op kamertemperatuur laten komen

Haal het vlees een uur van tevoren uit de koeling zodat het op kamertemperatuur kan komen, dit is belangrijk voor een gelijkmatige garing van het vlees. Als het vlees koud is dan zal de temperatuur minder snel tot de kern komen en moet je de buitenkant extra garing geven om tot een goede kerntemperatuur te komen. Dit gaat ten koste van de malsheid van het product. Oftewel neem de tijd en laat het vlees eerst op kamertemperatuur komen.

Kruiden van de kalfstournedos

Net voordat je het vlees gaat bakken haal je het uit de verpakking. Dep alle zijden af met keukenpapier en bestrooi alle zijden met kruiden naar wens, bijvoorbeeld de Cayun Style of de Boombastic Mix.

De ontdooide kalfstournedos uitpakken en op keukenpapier leggen
Even deppen met keukenpapier
Kruiden naar wens, of gewoon zout en peper!
Kalfstournedos voor het kruiden even insmeren met olijfolie
Strooi kruiden op alle zijden van de kalfstournedos
De gekruide kalfstournedos is klaar om gebakken te worden in de pan!

Koekenpan verwarmen op hoog vuur

Verwarm een koekenpan op hoog vuur met ongeveer 75g (room)boter erin. Laat de boter smelten en blijf met de pan walsen zodat de boter gelijkmatig warm wordt. Je blijft walsen met de pan totdat de boter niet meer schuimt/opborrelt.

Doe een flink stuk boter in de pan
Gebruik een spatel om de boter te smelten
Wals de pan zodat de boter gelijkmatig warm wordt
Blijf walsen totdat de boter niet meer schuimt/borrelt

Kalfstournedos bakken in de koekenpan

Leg het vlees rustig in de pan op hoog vuur. Door het vlees op hoog vuur te bakken ontstaat er een mooi bruin korstlaagje. Schuif het vlees na enkele seconden in de pan op een andere plek. Braad het vlees aan beide kanten en blijf het regelmatig keren.

Leg de kalfstournedos rustig in de pan, van je af zodat de hete boter niet op je kan spetteren
Ziet er goed uit, tijd om te draaien

Bak de eerste zijde en draai de kalfstournedos om. De andere zijde ga je ook bakken (de exacte tijd is afhankelijk van de hitte van de boter). Herhaal dit proces een aantal keer tot de gewenste kleur.

Even omdraaien
Blijf regelmatig keren totdat de juiste kerntemperatuur is bereikt

We raden het aan een goede thermometer te gebruiken tijdens het bakken om zeker te zijn van een perfect resultaat. Voor een medium-rare bereiding gaar je het vlees tot een kerntemperatuur van ongeveer 50-55°C.

Voor een medium-rare bereiding gaar je tot een kerntemperatuur van 50-55°C graden

Kalfstournedos even laten rusten

Na het bakken laat je de kalfstournedos een paar minuten rusten. Dit zorgt ervoor dat de heerlijke sappen in het vlees blijven zitten. Je kunt het vlees op een bord leggen en losjes afdekken met aluminumfolie.

Kalfstournedos laten rusten op een bord
De kalfstournedos even laten rusten
Kalfstournedos
Even aansnijden en smullen maar!
Kalfstournedos gebakken in de koekenpan
Eet smakelijk!

Producten uit dit recept

Voor de bereiding van dit recept heb je deze VleesFanaat producten nodig.

Vlees

Kruiden naar keus