Zelf knabbelspek maken, hoe doe je dat? Voor dit recept gebruiken we het zwoerd wat afkomstig is van het varken.
Wat is zwoerd? Het zwoerd is de buitenste harde laag die aan het (buik)spek van een varken vastzit, oftewel de huid.
Wil jij een unieke snack uitproberen en zelf maken, probeer dan vooral een keer ons recept voor eigengemaakt knabbelspek!
In dit recept leggen we precies uit hoe je zelf knabbelspek kunt bakken.
*Neem bijvoorbeeld een stuk buikspek met zwoerd en bekijk op youtube hoe je het zwoerd ont-zwoerd van het buikspek*
Instructies – bereidingstijd ca. 2,5 uur
- Snijd het zwoerd (bijvoorbeeld van het buikspek) in lange dunne repen, snijd daarna nog een keer doormidden
- Kook het zwoerd in een ruim gevulde pan met water en voeg hieraan het zout en sojasaus toe
- Laat het zwoerd ca. 1 uur doorkoken, giet daarna goed af en haal de stukjes van elkaar af
- Leg het zwoerd na het afkoken direct gesorteerd op een ovengrillrooster, en laat deze afkoelen
- Verwarm de oven voor en zet het rooster in de oven, laat 1 uur drogen op 80ºC graden heteluchtstand
- Bereid pan of frietpan voor zodat je hem straks alleen nog maar aan hoeft te zetten
- Wanneer het zwoerd uit de oven klaar is, verdeel je het in mooie te bakken porties
- Frietpan/Pan op 200ºC? Bak dan de zwoerd porties voorzichtig gaar tot een mooie lichtbruine kleur
- (!) let op: houd de deksel gesloten tijdens het bakken en blijf tussendoor de kleur checken
- Laat de knabbelspek stukjes op een keukenpapiertje uitlekken.
Eet smakelijk!